top of page
Yazarın fotoğrafıYasemin Telli

EMLAKÇILAR İÇİN YENİ DÖNEM BAŞLADI! BELGESİ OLMAYANA 4 BİN LİRA CEZA!

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2021

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU OLDU

Aralarında inşaat demircisi, kalıpçısı, duvarcısı ile kaynakçısının da olduğu "Tehlikeli" ve "Çok tehlikeli" sınıfta bulunan 117 meslekte mesleki yeterlilik belgesi almayanlar artık kamunun hizmet alım ve yapım işlerinde çalıştırılmayacak.

"Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği" ile "Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği"nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. 

Artık kamu ihalelerinde yüklenici firmalar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile zorunlu hale getirilen 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıftaki 117 meslekte belgesi olmayan personel çalıştıramayacak. Böylece aralarında demirci, kalıpçı, duvarcı ve kaynakçının da olduğu 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar kamunun ihale ettiği işlerde çalışamayacak.

SÜRE 31 AĞUSTOS 2020'YE KADAR UZATILDI

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi için emlakçılara tanınan süre 5 Aralık'ta dolmuştu. 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası'ndan yapılan açıklamaya göre emlakçılar için daha önce 5 Aralık olarak belirtilen süre  31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatıldı.

EMLAKÇI OLMA ŞARTLARI DAHA DA AĞIRLAŞACAK

Bu tarihe kadar müracaat etmeyip Yetki Belgesini almayan emlakçılar yeni yönetmelik hükümlerine tabi olacaklar.

Ayrıca Yönetmelikte yapılması düşünülen yeni düzenlemelerde Emlak Ofisi açabilmek için daha ağır şartlar getiriliyor.

Emlakçılık yetki belgesi 5 yıl süreyle geçerli olacak. Yetki belgesi geçerilik süresinin 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.


EMLAKÇI OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

-- 18 yaşını doldurmuş olması,

-- En az lise mezunu olması,

-- Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,

-- İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,

-- Konkordato ilan etmemiş olması,

-- Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.

BELGESİ OLMAYANA 4 BİN LİRA CEZA!

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan istihdam sağlayan ve faaliyetlerine devam eden işletmelere 4 bin lira para cezası verilecek.


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page